Skip to content

Welke soorten plastics kunnen voor spuitgieten worden gebruikt?

Verschillende soorten plastic materialen voor spuitgieten

Bij AKF Plastics zijn we pioniers op het gebied van spuitgietproductie van een hele nieuwe klasse. Wij leveren hoogwaardige spuitgietoplossingen voor onze klanten in de automotive-, lucht- en ruimtevaart- en bouwindustrie. Hoewel de wereld de neiging heeft over plastics in het algemeen te spreken, bestaan er veel verschillende plastics. Als zodanig hebben deze allemaal hun unieke kenmerken en toepassingen. En daar komen wij in beeld.

Wij helpen onze klanten bij het identificeren van geschikte plastic componenten voor hun toepassingen en produceren deze volgens hun vereisten. Indien nodig kunnen we deze componenten zelfs opslaan en leveren! Naast onze expertise op het gebied van spuitgieten, kunnen wij dus ook een centrale rol spelen in de toeleveringsketen van onze klanten.

We vertellen eerst graag iets meer over de verschillende soorten plastics waarmee we werken en in welke sectoren ze het meest worden gebruikt.

Maar eerst, de gemeenschappelijke eigenschappen van al onze plastics

spuitgiet-onderdeel-kunststof-AKF-plastics
Kunststof Vliegtuigonderdeel

Hier bij AKF kunnen we gerecyclede plastics gebruiken voor al onze spuitgietwerk, terwijl we de hoogste kwaliteit in productie en robuustheid behouden. Al onze eindproducten zullen ook voldoen aan de nodige relevante certificaties en ISO-normen.

Al onze plastics voor spuitgieten zijn dan ook recycleerbaar. Dit betekent dat u profiteert van een kleinere ecologische voetafdruk, of u de onderdelen nu intern gebruikt, zelf leverancier bent of producten beheert waarin onze spuitgietcomponenten zijn verwerkt. U kunt uw klanten met een gerust hart vertellen dat de hoogwaardige plastics die ze gebruiken, de hoogst mogelijke eco-credentials hebben.

Welke soorten plastics zijn verkrijgbaar bij AKF?

Plastic kwaliteits controleIn grote lijnen kunnen we plastic in drie hoofdgebieden onderverdelen: 

  • Hoogwaardige thermoplasten
  • Technische thermoplasten
  • Standaard thermoplasten

Wat zijn deze, en hoe worden ze gebruikt?

Hoogwaardige thermoplasten

luchtvaart vliegtuigstuur plastic spuitgietenZoals de naam wellicht al doet vermoeden, is dit de meest geavanceerde categorie plastics en zijn wij vooral hierin gespecialiseerd.

In deze categorie vallen hoogwaardige, high-tech en dure materialen zoals polyetheretherketon(PEEK), Teflon (PFA), en polyfenyleensulfide (PPS). Over het algemeen zijn dit de robuustere plastics die uitzonderlijk hoge temperaturen kunnen weerstaan en hun vorm behouden wanneer zij aan deze temperaturen en andere spanningsbronnen worden blootgesteld.

Voor onze klanten in de lucht- en ruimtevaart gebruiken wij uitsluitend deze hoogwaardige technische thermoplasten en polymeren om ervoor te zorgen dat de plastic onderdelen die wij produceren de taak vervullen die zij moeten verrichten.

Wij gebruiken ook hoogwaardige thermoplasten voor sommige automotive projecten, afhankelijk van de behoeften van onze klanten. Deze plastics worden gebruikt op zwaar belaste onderdelen van voertuigen, bijvoorbeeld als brandstoftank en elders in het brandstofsysteem, en voor onderdelen zoals verlichting.

Technische thermoplasten

akf-plastics-plastic-spuitgietenTechnische thermoplasten worden beschouwd als een “middenklasse” plastic, maar vergis je niet, deze plastics zijn nog steeds ongelooflijk sterk en zijn vaak bestand tegen aanzienlijke temperaturen en belastingen.

Tot deze categorie thermoplasten behoren onder meer polybutyleentereftalaat (PBT), polyamide (PA), acrylonitril-butadieen-styreen (ABS), en polyftaalamide (hoogperformant polyamide of PPA).

De verscheidenheid aan plastics in deze categorie is zo groot dat er verschillende toepassingen voor deze plastics zijn.

Bij AKF gebruiken we deze voor onze klanten in de bouw en de automotive industrie, afhankelijk van hun specifieke behoeften en gewenste toepassingen. 

In beide sectoren kunnen thermoplasten voor verschillende doeleinden worden gebruikt. In de bouw bijvoorbeeld kunnen deze plastics de sterkte van gebouwen of andere bouwcomponenten verbeteren, elektrische bedrading isoleren, of worden ontwikkeld om bouwprojecten cosmetisch en esthetisch op te waarderen.

In de automotive sector daarentegen worden technische plastics meestal onder de motorkap aangetroffen, vaak in combinatie met en aansluitend op hoogwaardige thermoplasten.

Standaard thermoplasten

AKF-Plastic-Spuitgieten-GrindmattenDeze plastics zijn het goedkoopst om te produceren. Als zodanig hebben zij een lagere gebruikswaarde in termen van sterkte en flexibiliteit. Zij kunnen echter nog steeds voor een groot aantal toepassingen worden gebruikt.

Meestal zijn deze plastics polyolefinen, een productklasse die op zich een groot aantal specifieke plastics omvat. Hoewel sommige van deze plastics een beperkte hardheid hebben en gemakkelijk breken – denk maar aan polystyreen en plastic wegwerpbekertjes – zijn de plastics die wij in onze spuitgietprocessen gebruiken robuust en geschikt voor de assemblage- of gebruikseisen van onze klanten.

Net als bij technische thermoplasten worden standaard plastics niet gebruikt in de lucht- en ruimtevaartsector, maar wel op grote schaal in de bouw en de automotive sector.

Deze plastics worden bijvoorbeeld veel gebruikt voor grindmatten en panelen in de bouw. In de automotive sector daarentegen worden ze doorgaans gebruikt voor een combinatie van interieur en exterieur onderdelen, zoals bumpers, dashboard behuizing en andere interne panelen.

Wat je ook nodig hebt, wij kunnen het op schaal produceren!

Bij AKF Plastics kunnen wij u helpen met al uw behoeften op het gebied van spuitgegoten plastic componenten.

Van advies over de juiste plastics die u moet gebruiken om aan de wettelijke normen in uw sector te voldoen, tot hulp bij het ontwerp van uw componenten, tot de productie en, indien nodig, opslag en assemblage. Bij ons bent u aan het juiste adres.

Of u nu hoogwaardige thermoplasten nodig hebt of iets dat is gemaakt van de goedkopere samenstellingen, wij kunnen produceren wat u nodig hebt, op schaal en voor een redelijke prijs.

Neem hier contact met ons op om uw behoeften op het gebied van spuitgieten te bespreken en een gratis offerte te ontvangen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Gerelateerd

AKF-Duurzaamheidsinspanningen-Zonne-energie

AKF Plastics Versterkt Duurzaamheidsinspanningen met Uitgebreide Zonne-energie Installatie

Uitgebreide Zonne-energie Installatie AKF Plastics heeft een grote stap gezet in zijn duurzaamheidsbeleid door de voltooiing van een uitgebreid zonne-energieproject. Met de installatie van 1.318 zonnepanelen, die een totale oppervlakte
Lees meer
Aangekocht bosperceel AKF Plastics Naarden.

AKF Plastics toont betrokkenheid bij het milieu met recente acquisitie en groene initiatieven

AKF Plastics werkt hardt om CO2 te kunnen compenseren AKF Plastics, toonaangevend in de kunststofindustrie, zet zich in voor een duurzamere toekomst door belangrijke stappen te zetten op het gebied
Lees meer