Skip to content

Proefspuiten

Spuitgietmatrijzen laten maken en proefspuiten spuitgietproduct

Proefspuiten spuitgietproduct

Een door ons gebouwde spuitgietmatrijs gaat na oplevering naar de spuitgieterij om proefgespoten te worden. De spuitgieter ontvangt bij de matrijs een begeleidingsblad met daarop de nodige informatie over het product, het te gebruiken materiaal, en de spuitgietmatrijs.

Het proefspuiten is een belangrijk proces en voorkomt eventuele toekomstige productie problemen. Tijdens de eerste proefspuiting, die First-Of-Tool (F.O.T.) genoemd wordt, gaat de matrijs voor het eerst produceren. De spuitgieter beoordeelt de matrijs op zijn werking en noteert afwijkingen. Vaak wordt er een matrijsmaker bij gehaald om reparaties, verbeteringen of optimalisaties uit te voeren. Als dat niet op de spuitgietmachine kan, wordt de spuitgietmatrijs er weer afgehaald en gaat hij terug naar onze gereedschapmakerij.

Sampling productie

Na het aanbrengen van reparaties, verbeteringen en optimalisaties volgt er een nieuwe proefspuiting in de spuitgieterij. Als de matrijs nu goed werkt, starten we een sampling productie. Als dat nog niet het geval is, komt de spuitgietmatrijs net zo vaak terug in de gereedschapmakerij tot hij wel op dat niveau is.

Een sampling productie is eigenlijk een simulatie van de productie. We proberen dan de vooraf ingeschatte cyclustijd te behalen, en er worden monsters aangemaakt in het toegewezen materiaal en de bepaalde kleur. Zo wordt het proces helemaal geoptimaliseerd en ‘op stoom‘ gebracht. Wanneer dat eenmaal loopt, worden er monsters van het uiteindelijke product geoogst.

De monsters gaan naar de kwaliteitsdienst. Deze verricht keuringen op het gebied van algemene indruk, kleuren, vormen, etc. Bovendien wordt het product helemaal nagemeten, met behulp van een meetmachine voor 3-dimensionale coördinaten.

Pas na interne goedkeuring van de monsters gaan er samples naar de klant. Vanaf het moment van First-Of-Tool tot uiteindelijke goedkeuring door de klant, vindt er continue optimalisatie van de matrijs en het proces plaats. Doordat wij beschikken over alle disciplines, kunnen wij het hele proces in huis verzorgen. Als het product uiteindelijk door u als klant wordt goedgekeurd, wordt het proces vastgelegd en is de oplevering gereed.

Kwaliteitsgarantie

Niet alleen de door onszelf gebouwde spuitgietmatrijzen doorlopen dit proces. Ook matrijzen die wij extern, zowel binnen Nederland als internationaal, hebben laten bouwen ondergaan deze proefspuiting. Doordat de spuitgietmatrijzen al bij ons geproduceerd hebben, levert AKF/AGF Industrie B.V. Nederland altijd bewezen topkwaliteit. Als u wilt, kunt u als klant bij het proefspuiten aanwezig zijn.

Mocht u meer vragen hebben over een proefspuiting of wilt u een afspraak met ons inplannen? Neem dan gerust contact met ons op.

AKF Plastics eguide matrijskosten

Gratis eGuide met Tips & Adviezen Kosten Matrijs

Om antwoord te geven op de meeste gestelde vragen hebben wij een handige eGuide serie met Tips & Adviezen samengesteld. Deel 1 geeft inzicht in de kosten, financieringsmogelijkheden, levensduur en fiscale aspecten van een matrijs.

Vragen? Neem contact met ons op of maak een afspraak voor meer informatie.

Wanneer u het contactformulier invult bellen wij u zo snel mogelijk terug!

De verzamelde gegevens worden enkel gebruikt om contact op te kunnen nemen.