Skip to content

Kunststof Spuitgieten

Het Spuitgieten van Kunststof Producten

Spuitgieten bij AKF Plastics

Alles in huis voor zorgeloze spuitgietproductie.

AKF Plastics is uw ideale partner voor het leveren van spuitgietoplossingen. Onze rijke historie, ervaring en portfolio beslaat uiteenlopende industrieën. Onze focus ligt op het produceren van kunststofproducten voor:

akf-plastics-plastic-spuitgieten

Kunststof spuitgiet mogelijkheden

Micro Spuitgieten

Op ons machinepark staan spuitgietmachines in een breed bereik. Dat begint voor het micro-spuitgieten met een specialistische 12 ton Boy 12A spuitgietmachine.

Deze spuitgietmachine is uitgerust met een schroef met een diameter van 12 mm en heeft een maximaal shotvolume van circa 4,6 cm3 (+/- 4,42 gram), speciaal voor micro spuitgieten. Voor de kleinste afmetingen heeft deze machine een zeer klein shotvolume bij een hoge tolerantie. Met deze machine kunnen micro-producten gemaakt worden met gewichten tot minder dan 0,03 gram per stuk.

Bereik spuitgietmachines

AKF Plastics beschikt over een complete range spuitgietmachines, beginnend bij 12 ton en eindigend bij 900 ton sluitkracht. Dankzij deze spuitgietmachine begint onze productiecapaciteit bij het kleinst mogelijke spuitgietbare product. Zo kunnen we werken vanaf een shotgewicht van minder dan 0,03 gram. De grotere spuitgietmachines lopen op tot een grootte van 900 ton sluitkracht met een maximaal shotgewicht van 5.900 gram.

Automatisering

Onze spuitgietproductie is verregaand geautomatiseerd door middel van gespecialiseerde handling- en nabewerkingslijnen en installaties. Deze worden vooral ingezet voor het hanteren, nabewerken en volledig geautomatiseerd inpakken van producten. Op die manier kan er 24/7 geproduceerd worden.

Welke materialen zijn geschikt voor het spuitgieten?

Er zijn veel kunststoffen geschikt voor spuitgieten. We bieden u producten uit alle denkbare en mogelijke materialen, eventueel met vulstoffen of additieven in vrijwel elke kleurstelling. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van vulstoffen zoals glasvezel, glasparels, koolstofvezels, RVS-vezels, Twaron-vezels, krijt, talk, en ga zo maar door.

De enige uitzondering hierop is het materiaal PVC (Poly-Vinyl-Chloride). Hiervoor zijn het machinepark, de infrastructuur en de spuitgietmatrijzen niet geschikt.

  • Poly-olefinen: PP (Poly-Propyleen), PE (Poly-Ethyleen ; HD – High Density / LD – Low Density) en PS (Poly-Styreen)
  • Combinatiestoffen: ABS (Acrylonitriel-Butadieen-Styreen), ASA (Acrylonitriel-Styreen-Acrylaat), PMMA (Poly-Methyleen-Methyl-Acrylaat) SAN (Styreen-Acrylo-Nitriel) en SEBS (Styreen–Ethyleen– Butadieen-Styreen blokcopolymeer)
  • Flexibele en zachte kunststoffen: TPE (Thermo-Plastisch-Elastomeer) en TPU (Thermoplastisch-Poly- Urethaan)
  • Engineering Plastics: POM (Poly-Oxy-Methyleen), PA (Poly-Amide) typen 6, 6.6 en 12, PC (Poly- Carbonaat), PET (Poly-Ether-Theraftalaat), PBT (Poly-Buteen-Theraftalaat) en diverse combinaties van engineering plastics
  • Hightech (high-resistant) engineering plastics: PPS (Poly-Phenyleen-Sulfide), PSU (Poly-Sulfon), PES (Poly-Ether-Sulfon), PEI (Poly-Ether-Imide) en PEEK (Poly-Ether-Ether-Keton).
  • Speciale stoffen: PFA – Teflon (spuitgietbaar).

Hoogwaardige Spuitgietproductie

AKF Plastics streeft naar hoogwaardige spuitgietproductie. Wij geven hier invulling aan door altijd te werken aan het leveren van toegevoegde waarde voor onze klanten.

Kunststof Spuitgiettechnieken

AKF/AGF Industrie B.V. Nederland maakt gebruik van diverse technieken op het gebied van spuitgieten. De keuze voor een bepaalde spuitgiettechniek is per project afhankelijk van uw wensen en eisen, maar ook van onze adviezen op het gebied van technische en economische maakbaarheid.

Hier krijgt u een beeld van de spuitgiettechnieken die wij zoal toepassen bij onze dagelijkse spuitgietactiviteiten voor diverse kunststof producten:

Standaard spuitgieten; met standaard spuitgietmatrijzen.

Matrijstypen; dankzij ons veelzijdig uitgeruste machinepark kunnen wij alle denkbare typen spuitgietmatrijzen verwerken. Denk bijvoorbeeld aan hot-runner matrijzen, matrijzen met pneumatische bediening, uitwerping of ondersteuning, matrijzen met hydraulische kernen, kerntrekkers of cilinders, of meervoudige matrijzen.

Voor de uiteindelijke technische toepassing van onze producten, kunnen inserts van metaal, RVS, brons, aluminium of kunststof gebruikt worden. Deze worden tijdens het spuitgieten meegespoten in het product. Hierdoor ontstaat een zeer sterke verbinding dankzij het mechanisch inkapselen van de insert in de kunststof. Deze inserts worden vooral gebruikt om een verbinding of andersoortig contact te maken met een ander deel. Inserts zijn veel steviger dan hitserts. Dat zijn eveneens metalen delen die, na het spuitgieten, warm ingeperst worden.

Het produceren van holle spuitgietproducten uit 1 stuk. Normaal gesproken is spuitgieten geen geschikte techniek om holle kunststof producten uit 1 stuk te vormen. Met de verloren kernen methode wordt eerst een metalen binnenkern gegoten. Deze wordt vervolgens omspoten met kunststof. Daarna kan de metalen binnenkern uit het product gesmolten worden doordat de smelttemperatuur van metaal lager ligt dan die van de kunststof.

Zo ontstaat een hol spuitgietproduct zonder verbindingen. Deze methode is zeer specialistisch en kostbaar, waardoor we dit alleen uitvoeren wanneer de toepassing van het product de kosten rechtvaardigt. Op die manier produceren wij bijvoorbeeld vliegtuigsturen voor de luchtvaartindustrie.

Indien de productgeometrie zodanig complex is dat deze eigenlijk niet te ontvormen is, gebruiken wij metalen inlegkernen. Deze inlegkernen worden vooraf met de hand in de spuitgietmatrijs ingelegd. Vervolgens spuitgieten wij daar het product omheen. Daarna wordt het geheel van product en metalen inlegkernen ontvormt en uitgestoten. Dan wordt een tweede set inlegkernen in de spuitgietmatrijs ingebracht en begint het spuitgietproces opnieuw. Gedurende deze cyclus worden de inlegkernen uit het reeds gevormde product gehaald.

Zo ontstaat een hol spuitgietproduct zonder verbindingen. Deze methode is zeer specialistisch en kostbaar, waardoor we dit alleen uitvoeren wanneer de toepassing van het product de kosten rechtvaardigt. Op die manier produceren wij bijvoorbeeld vliegtuigsturen voor de luchtvaartindustrie.

‘Spritzpraegen‘. Wij beschikken over een spuitgietmachine die kan spuitpersen binnen het bereik van 220 ton. Bij spuitpersen wordt de vormholte van de matrijs gesloten tijdens of na de injectie. Op die manier worden de spuitgietproducten niet alleen geïnjecteerd, maar ook in dezelfde productiegang geperst. Zo wordt de injectiedruk verlaagd en zijn spuitgietproducten te maken met minder aanwezige spanningen. Dit is hoe wij bijvoorbeeld lenzen produceren.

Wij produceren veel producten die in technische installaties ingebouwd moeten worden. Daarbij zijn vlakheid en rechtheid vaak belangrijke thema‘s. Omdat kunststof spuitgietproducten altijd (na-)krimpen, kan het nodig zijn de recht- en haaksheid op te dringen. Daarvoor maken wij gebruik van nakrimpmallen die ervoor zorgen dat de kunststof producten na het spuitgieten blijvend de juiste recht- en haaksheid aannemen.

Gedwongen verzadiging. Bij sommige spuitgietproducten uit hygroscopische materialen is het van belang om de potentiële wateropname direct tot een maximum te brengen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij P.A. 6, met een mogelijke vochtopname tot 10% volume. Dergelijke spuitgietproducten worden direct na het spuitgieten in waterbaden gebracht waardoor maximale vochtopname plaatsvindt. Hierdoor speelt latere vochtopname een mindere rol.

Sommige producten die wij spuitgieten, vereisen een bijzonder hoge tolerantie die met spuitgieten niet gehaald kan worden zonder, door vochtopname en krimp, aan reproduceerbaarheid te verliezen. Deze kunststof producten gaan na het spuitgieten door naar de CNC-machines op onze afwerkafdeling. Daar worden ze nabewerkt door ze te frezen en eventueel te draaien. Op die manier bestaat het overgrote deel van het proces uit spuitgieten, wat kostenefficiëntie oplevert, en wordt de hoge nauwkeurigheid en tolerantie mechanisch aangebracht.

AKF Plastics eguide leveranciersselectie

Gratis eGuide met Tips & Adviezen Leveranciersselectie

Om antwoord te geven op de meeste gestelde vragen hebben wij een handige eGuide serie met Tips & Adviezen samengesteld. Deel 2 geeft inzicht in hoe u een juiste leverancier kunt selecteren, kostenbouw, prijsopbouw en onze visie op kwaliteit.

Wilt u meer weten over onze diensten en producten?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op, wij staan u graag te woord.

Vul het formulier in en een lid van het verkoopteam zal contact met u opnemen.

De verzamelde gegevens worden enkel gebruikt om contact op te kunnen nemen.