Skip to content

FAQ

VEELGESTELDE VRAGEN OVER SPUITGIETEN EN MATRIJZEN

Veelgestelde vragen over spuitgieten

Staat uw vraag er niet tussen? Mocht u een andere vraag hebben, schroom dan niet om direct contact met ons op te nemen of om uw vraag online te stellen. Dit is mogelijk middels het formulier aan de onderzijde van deze pagina.

Algemene vragen

Ja, wij sourcen spuitgietmatrijzen wereldwijd. Meer informatie over de bouw van matrijzen kunt u hier terugvinden.

In principe kunt u bij ons spuitgietproducten vanaf 1 stuks bestellen. Kleinserie leveringen vormen 1 van onze specialiteiten.

In principe is de levercapaciteit onbeperkt en hebben wij geen beperkingen aan de capaciteit qua aantallen stuks per jaar.

Wij verwerken alle thermoplastische spuitgietmaterialen met uitzondering van PVC. Naast de milieutechnische- en gezondheidstechnische bedenkingen tegen dit materiaal zijn ons gebouw, onze machines en onze matrijzen niet geschikt voor dit materiaal. Voor meer informatie over het spuitgieten verwijzen we u naar onze spuitgietpagina

In principe kunnen de matrijzen door ons gefinancierd en in de productprijzen verdisconteerd worden. Dit heeft echter een aantal nadelen. Ten eerste worden hierdoor de matrijskosten hoger, gebaseerd op langere termijn voorfinanciering. Dit kan oplopen tot een meerprijs van 10 tot 20%. Ten tweede vereisen wij in dergelijke gevallen afname-verplichtingen en garanties op deze afname-verplichtingen. Tenslotte zullen wij in dergelijke gevallen een verdiscontering te allen tijde blijven stand houden waardoor u op de langere termijn duurder uit bent.

Het is dus wel mogelijk echter wij raden dit sterk af. Wij geven de voorkeur aan een constructie waarbij U de matrijzen betaalt en eigenaar wordt. Dat is overigens ook een veel gezondere situatie want daarmee wordt u niet afhankelijk van ons als leverancier. Wij prefereren de situatie waarin u klant bij ons bent omdat u daar tevreden mee bent en niet omdat u daar matrijs-financieringstechnisch toe verplicht bent.

In principe beginnen de kosten voor een spuitgietmatrijs bij zo’n € 5.000 en kunnen oplopen tot enkele honderdduizenden euro’s. De kostprijs van een spuitgietmatrijs bestaat voor circa 20% uit inkoop en voor de rest uit man-uren welke benodigd zijn voor de diverse bewerkingsstappen zoals engineering en tekenwerk, frezen, draaien, vonkverspanen, boren, slijpen, polijsten en assemblagewerk. De kosten voor een spuitgietmatrijs worden primair bepaald door de complexiteit van een product (3D geometrie), het geprojecteerde productie-aantal per jaar, de benodigde levensduur, het aantal vormholten (voudigheid), de wijze van aanspuiten (conventioneel of middels hot-runner) en de eventuele behoefte aan schuiven (aanwezigheid ondersnijdingen).

Ja wij leveren 3D CAD diensten op basis van SolidWorks. Tevens geven wij adviezen over de maakbaarheid, materiaalkeuzes en bijbehorende kosten. Desgevraagd kunnen we ook CAE (Computer Aided Engineering) met betrekking tot vloeigedrag, sterkte en mechanische eigenschappen, via sourcing, leveren.

Wij zijn gespecialiseerd in de toelevering van technische onderdelen met name aan de auto industrie, luchtvaartindustrie en bouw en constructie. Daarnaast leveren wij ook commodities aan de consumenten groothandel, luchtvaart catering en medische industrie. Voor meer informatie over deze markten verwijzen we u naar de spuitgieten auto industrie, spuitgieten luchtvaart of spuitgieten bouw en constructie pagina’s.

Ja, wij leveren ook nabewerkingen waaronder complete assemblage van samenstellingen, eventueel met metaal- en/of andere onderdelen.

Ja, wij beschikken over een voorraadmagazijn met 1.250 palletposities en produceren bij voorkeur voor voorraad waarna uit voorraad geleverd kan worden.

In eerste instantie dient men af te wegen of kunststof een geschikt materiaal is of zou kunnen zijn. Daarnaast dient men af te wegen hoeveel producten men nodig heeft en hoe complex de vormgeving is. In principe gaat men spuitgieten onder aanname van de volgende stelling : ‘Het technisch en economisch optimaal reproduceren van complexe 3D vormgegeven producten welke uit kunststof gemaakt kunnen worden’.

Ja in beginsel kunnen we iedere gewenste kleur aanmaken. Er zijn wel restricties m.b.t. serie-groottes omdat kleurwijzigingen stelkosten met zich meebrengen.

Oplevering matrijzen

Matrijzen voor externe productie worden naar de productielocatie verscheept. Omwille van de kwetsbare onderdelen, doen wij dat bij voorkeur met eigen vervoer. We beschikken daarom over een 4X4 terreinwagen, een bestelauto en een aanhangwagen. Alleen als het gewicht meer dan 1.500 kg bedraagt, wordt het transport extern verzorgd.

In dat geval zorgen we ervoor dat de matrijs productiegereed is, inclusief de benodigde koelaansluitingen, centreerranden en eventuele andere aansluitingen. Zijn er problemen bij het opstarten op de productielocatie? Wij staan u graag, als service, met woord en daad bij.

Matrijzen die wij intern in productie nemen, blijven over het algemeen bij ons in huis. Ze worden voorzien van een typeplaatje, waarop u als eigenaar vermeld staat. De matrijs blijft voor productiedoeleinden bij ons in opslag. Daarvoor beschikken wij over een aparte ruimte binnen de productiehal, de zogenaamde matrijzentuin. Onze productielocatie is voorzien van diverse beveiligingssystemen met alarmopvolging bij inbraak of brand. Desondanks kan er altijd iets gebeuren. De matrijzen die wij voor u als klant opslaan, vallen niet onder onze verzekering. Wij adviseren u dan ook om voor deze matrijzen een clausule op te laten opnemen in uw eigen verzekering. Indien u dat wenst, kunt u ook een officiële eigendomsverklaring krijgen van de matrijs.

Uiteraard worden uw bij ons bewaarde matrijzen uitsluitend voor uzelf gebruikt. Wij zullen nooit producten aanmaken met uw spuitgietmatrijs, tenzij u ons daartoe nadrukkelijk opdracht geeft.

De levensduur van matrijzen varieert, en is vooral afhankelijk van de gebruikte materialen. Normaal gesproken garanderen wij bij volledig geharde productiematrijzen minimaal 100.000 shots onderhoudsvrij. Tussen de 100.000 en 500.000 shots kan extra onderhoud nodig zijn. Tussen de 500.000 en 1.000.000 shots kan verdere revisie noodzakelijk worden. Alles geheel afhankelijk van de matrijs en de productie. Desgewenst kan dit vooraf vastgelegd worden.

Als wij uw matrijs in productie hebben, verzorgen wij ‘standaard‘ onderhoud zonder bijkomende kosten. Onder standaard onderhoud vallen periodieke smering, periodieke polijstwerkzaamheden, kleine reparaties en zeer kleine revisies. Bij grotere reparaties, groot onderhoud of ingrijpende revisie, nemen wij contact met u op om de eventuele kosten te bespreken. Op die manier blijft uw matrijs in goede handen en komt u niet voor verrassingen te staan.

Wilt u meer informatie over de bouw van uw matrijs, de opslag of levensduur? Neem dan gerust contact met ons op.

Inkoop Spuitgietmatrijs

Wanneer er besloten wordt tot inkoop, informeren we u hier altijd over. AKF Plastics blijft dan verantwoordelijk voor de oplevering, die meegewogen wordt in de inkoopstrategie. Hierbij blijven we op zijn minst betrokken als projectbegeleider.

Soms gaat onze betrokkenheid zelfs zover dat we matrijsconstructies eerst in-huis verzorgen. In ieder geval vindt er altijd lokale proefspuiting plaats, begeleid door ons. Bovendien worden de ingekochte matrijzen in Nederland proefgespoten en verder geoptimaliseerd door of onder begeleiding van AKF Plastics.

Voor inkoop maakt AKF Plastics uitsluitend gebruik van de beste matrijs leveranciers uit de volgende landen:

  • Nederland
  • Duitsland
  • Zwitserland
  • Portugal

U kunt onze vaste Matrijs Partners op de spuitgietmatrijs pagina terugvinden.

Overweegt u om een matrijs in het buitenland te laten bouwen? Neem dan gerust eens contact met ons op. Wij informeren u graag over de mogelijkheden en kunnen u behoeden voor mogelijke valkuilen.

Vragen? Neem contact met ons op of maak een afspraak voor meer informatie.

Wanneer u het contactformulier invult bellen wij u zo snel mogelijk terug!

De verzamelde gegevens worden enkel gebruikt om contact op te kunnen nemen.